Vught 75 jaar bevrijd

Publicatiedatum: 
30 jan 2019
Op 27 oktober 2019 is Vught 75 jaar bevrijd. Op zaterdag 26 oktober staan we daar bij stil. Dat lijkt nog ver weg, maar we bereiden ons graag goed en op tijd voor. Daarbij doen we een beroep op de inwoners van Vught. We vragen u en we vragen jou hoe we de vrijheid dit jaar samen gaan vieren.

Vught kan terugkijken op prachtige bevrijdingsfeesten. De 50-, 60-, 65- en 70 jarige bevrijding vierden we met de Britse bevrijders, ererondes in oude legervoertuigen en andere festiviteiten. Vijf jaar geleden namen we afscheid van de veteranen en van deze omvangrijke evenementen. Natuurlijk blijven we stilstaan bij onze bevrijding en de prijs van de vrijheid, maar dat doen we voortaan met elkaar, ‘onder ons’, en op een kleinere schaal.

U mag het zeggen

Het wordt dit jaar een vrijheidsviering voor en door Vught. We nodigen jong en oud uit om met ideeën te komen voor een mooi bevrijdingsfeest voor iedereen. Een bescheiden viering, waarin het herdenken een plaats heeft en met volop ruimte voor onze jongeren. We proberen de beste en leukste ideeën een plek te geven in een aantrekkelijk programma voor een breed publiek. Een programma, dat we samen met u – en met jou – vorm en inhoud geven.

Waar denken we aan?

Om u te inspireren, schetsen we hieronder een mogelijk verloop van het bevrijdingsfeest. Denk bijvoorbeeld aan een herdenkingstocht waarbij we enkele belangrijke gedenkplaatsen aandoen, gevolgd door een gezellig pleinfeest waar Vughts talent een unieke kans en een prachtig podium krijgt om zich te presenteren aan de Vughtse gemeenschap. Als kers op de taart, vragen we de fanfareorkesten van de Bereden Wapens en Koninklijke Genie de artiesten te begeleiden en het festival op te luisteren.

Uw idee is welkom

Spreekt onze suggestie u aan? Komt u – of kom jij – graag in aanmerking voor een feestelijk optreden? Hebt u aanvullende suggesties of juist een heel ander idee? Beschrijf het in een beknopte e-mail en stuur deze vóór 1 maart 2019 naar gemeente@vught.nl. Vermeld ‘Bevrijdingsfeest 2019’ als onderwerp.

We maken er samen iets moois van

Het College van Burgemeester en Wethouders beoordeelt de ingekomen ideeën. De beste krijgen een plekje in de viering van onze vrijheid op 26 oktober. Zo maken we er samen iets moois van.

Hartelijk dank voor uw bijdrage!