Vught erfgoed komt tot leven

Publicatiedatum: 
21 nov 2019

Met een stevig zwaai aan het vliegwiel bracht wethouder Peter Pennings het nieuwe luisterpunt op Landgoed Huize Bergen tot leven. De robuust uitgevoerde zuil vertelt één van de markante oorlogsverhalen die zich in het statige huis en op het landgoed hebben afgespeeld.

Kurt Student

In dit verhaal draait het om Kurt Student, een Duitse Generaal, die in september 1944 vanaf het fraaie balkon de geallieerde vliegtuigen massaal over zag komen. Hun bestemming: Nijmegen en Arnhem. Dat mag dan meer dan 75 jaar zijn geleden zijn, maar in Huize Bergen lijken de jaren weg te vallen en de geschiedenis tot leven te komen.

Liberation Route

De nieuwe luisterpaal is onderdeel van de Liberation Route Brabant. Acht fietsroutes, van circa veertig kilometers, verspreid over Noord-Brabant, leiden langs verhalen, luisterzuilen, musea en monumenten. Zij houden de herinnering aan oorlog en bevrijding levend en laten zien en horen welke impact de oorlog op Brabant en de Brabanders heeft gehad.

Landgoed Huize Bergen

Het Landgoed Huize Bergen is één van de historische locaties van de route. De nieuwe luisterzuil ontsluit een stukje van het bewogen verleden, een nieuwe toegang met wandelpad ontsluit tuin en huis beter voor bezoekers. Die toegang bevindt zich, met de luisterzuil, op de hoek Haldersebaan –Boxtelseweg. De plek ligt – niet toevallig – bij een fietsknooppunt en aan een wandelroute.

Gezamenlijke inspanning

De verhalen uit het verleden horen bij Vught en bij het landgoed. Ze vormen een belangrijk deel van ons verleden. Wethouder Pennings en directeur Marc van den Broek van Landgoed Huize Bergen, vinden het belangrijk om deze verhalen op een aansprekende en aantrekkelijke wijze te delen met bewoners en bezoekers. Hun gezamenlijke inspanning op het gebied van erfgoed, toerisme en economie, maakt dit mogelijk.