Vught viert vrijheid, viert u met ons mee?

Publicatiedatum: 
21 aug 2019
Hebt u het al gehoord? Op zaterdag 26 oktober viert Vught 75 jaar vrijheid. En dat doen we graag met u. We nemen u mee naar oktober 1944 en de Bevrijdingsdagen van Vught. Kom naar de oergezellige, gastvrije bevrijdingsmarkt in het centrum en loop mee – met uw kinderen – in de sfeervolle lichtjestocht voor en door onze jeugd. Als kers op de taart is er een smaakvol slotakkoord op het Marktveld. U hoeft maar aan te schuiven. En er is meer…

Happy days are here again. Zeker op 26 oktober, als oude tijden herleven en we onze bevrijding én vrijheid in het zonnetje zetten. Ondernemers, scholen, verenigingen, instellingen, DePetrus en vrijwilligers werken mee aan een aantrekkelijk feestprogramma voor jong en oud. Met muziek, optredens, activiteiten en attracties in de beste happy days traditie. Een bevrijdingsfeest anno nu, met de sfeer en smaak van toen. Binnenkort presenteren we u het programma!

En er is meer…

Niet alleen op 26 oktober draait het in Vught om de bevrijding. Onze vrijheid verdient méér en daarom zijn er de komende maanden allerlei activiteiten met de bevrijding en vrijheid als thema. Ook hier leest u binnenkort meer over, maar de eerste bijzondere activiteit staat al voor de deur van DePetrus, kort daarop gevolgd door de openbare herdenking van de ontruiming van Kamp Vught. We vragen hier graag uw aandacht voor.


Zondag 1 september

Tentoonstelling ‘De laatste oorlogsmaanden’

Op 1 september opent burgemeester Van de Mortel in het Vughts Museum de tentoonstelling ‘De laatste oorlogsmaanden. Vught september/oktober 1944’. De tentoonstelling behandelt de laatste fase van de oorlog in Vught, vanaf Dolle Dinsdag tot na de bevrijding. Bijzondere aandacht krijgen de aanvalsroutes van de Schotse bevrijders naar Vught en Cromvoirt. De tentoonstelling leidt u door de spanning van de strijd naar de vreugde van de bevrijding en is van 2 september tot en met 31 oktober geopend.

‘STILLLEVEN’

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling ‘Vught en de Tweede Wereldoorlog’ is een tweetal ‘STILLLEVENS’ van Brabant Remembers. Elk van deze speciaal vervaardigde maquettes illustreert een inspirerend en persoonlijk verhaal uit Vught in de Tweede Wereldoorlog. De beide STILLLEVENS in het Vughts Museum behoren tot een totaal van 75, verspreid over Brabant en verhalen vertellend uit de hele provincie. Elk verhaal draait om het maken van een ingrijpende keus en maakt op een bijzondere manier de impact van de oorlog tastbaar.

Boek ‘De laatste oorlogsmaanden’

Bent u geïnteresseerd in de strijd in en om Vught, dan is er ook een nieuw boek dat uw aandacht verdient. ‘De laatste oorlogsmaanden. Vught, september/oktober 1944’ – de boektitel is dezelfde als die van de tentoonstelling – is gebaseerd op authentieke dagboeken van Vughtenaren uit de Tweede Wereldoorlog en rapporten, kaarten en verslagen van zowel de Duitse verdedigers als de Britse bevrijders. Auteurs Wieke Schrover en Henk Smeets vertellen zo de drie kanten van het verhaal. Het is een unieke benadering, waarbij u de ontwikkelingen op de voet volgt.

Het boek is een project van Stichting Erfgoed Vught, Het Vughts Museum en het Nationaal Monument Kamp Vught en wordt bij de opening van de tentoonstelling ‘De laatste oorlogsmaanden’ gepresenteerd. Uitgever Bruna Vught en Veronica Dénis hebben gezorgd voor een prachtig uitgevoerd boek.


Zondag 8 september

Openbare herdenking Ontruiming Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught nodigt u uit voor de openbare herdenking van de ontruiming van Kamp Vught, dit jaar 75 jaar geleden, op zondag 8 september. De vijfjaarlijkse herdenking wordt dit jaar gecombineerd met de jaarlijkse Sachsenhausen-herdenking in het Reeburgpark, in samenwerking met het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS).

Het programma van de herdenking vindt u op www.nmkampvught.nl. Kijk in de agenda.

Meer weten?

Volg alles over Vught Viert Vrijheid en 75 jaar bevrijding de komende tijd op www.bezoekvught.nl/75jaar en in het Klaverblad.