Vught werkt!

02 juli 2024
Algemeen

Zijn honger naar kennis is groot, stilzitten kan Abdul Al Saidi dan ook maar moeilijk. Toen hij als vluchteling uit Syrië in 2019 aankwam in een AZC, ging hij al snel aan de slag als vrijwilliger. Nu, vijf jaar later, werkt hij als assistent-coördinator maatschappelijke begeleiding statushouders bij Welzijn Vught. Maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij, want Abdul zit vol (politieke) ambitie.

Terwijl in DePetrus op de achtergrond de kopjes gezellig rinkelen, vertelt Abdul in alle rust over zijn werk bij Welzijn Vught: “Ik werk nu twee jaar in het team van Welzijn Vught. In die rol houd ik me bezig met het begeleiden van statushouders in Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Ik help ze de eerste stappen te zetten om in onze gemeente te gaan wonen, werken en sociaal mee te doen.” Iets heel anders dan wat Abdul in Syrië deed, daar studeerde hij aan de Universiteit van Damascus Germaanse talen. Abdul lacht: “Ik ben nog altijd erg gemotiveerd om te mijn talen te blijven verbeteren. Ik spreek natuurlijk Arabisch, wat handig is in mijn dagelijkse werk, maar ook Engels en Nederlands.”

Van vrijwilliger naar professional
Abdul woonde zijn eerste twee jaren in Nederland in een AZC. Abdul: “Daar kun je vrij weinig doen. Je kunt er niet werken en niet leren. Maar stil op een kamer zitten is niets voor mij. Dus ben ik als vrijwilliger voor Stichting COA gaan werken als tolk. Ik heb me ingelezen in Nederlands asielrecht en gaf nieuwkomers in het AZC advies en hielp ze met brieven.” Helen Raamsdonk-Moscoviter is manager bij Farent (waar Welzijn Vught onder valt) en zij herinnert zich de eerste contacten met Abdul nog goed: “Nadat Abdul een woning toegewezen kreeg in Vught, ging hij direct als vrijwilliger werken bij het IND in Den Bosch als voorlichter asielprocedures voor minderjarigen. Daarna ging hij aan slag als vrijwilliger bij Welzijn Vught. In die rol had hij regelmatig contact met onze coördinator maatschappelijke begeleiding statushouders, Manal. Door de groei van het aantal statushouders in Vught, was dat werk te veel voor één persoon. Na contact met gemeente Vught kregen we de ruimte om iemand extra aan te nemen. Abdul kwam bij ons op gesprek en dat hij goede kwaliteiten en talent heeft, was meteen duidelijk. Sindsdien is hij als professional bij ons aan de slag.”

Abdul: ‘In september start ik mijn deeltijdstudie HBO Social Work, om nog beter te worden in dit vak’

Leren, leren, leren
“Het is dankzij Helen, Yvonne van Laarhoven, accountmanager bij de gemeente Vught en natuurlijk mijn collega Manal dat ik deze functie bij Welzijn Vught heb”, vertelt Abdul. Maar Abduls’ behoefte om meer te leren is er nog steeds. Abdul: “Helen heeft me altijd geadviseerd om verder te studeren. En dat ga ik nu doen: in september start ik mijn deeltijdstudie HBO Social Work, om nog beter te worden in dit vak. En wie weet, ga ik later nog ooit de politiek in. In ons gezin in Syrië, praatten wij altijd veel over politiek, dat vind ik nog altijd interessant, ook hier. Ik wil graag een goed voorbeeld zijn voor toekomstige generaties en een blijvend positieve impact maken. Dat probeer ik nu al te doen, maar wie weet, later ook in de politiek.

Over Vught werkt!
Vught werkt! is een serie waar de gemeente Vughtse bedrijven en hun nieuwe medewerkers in het zonnetje zet omdat zij zich maximaal inspannen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – in de breedste vorm – een kans te geven binnen hun bedrijf. Het vervult ons met trots en hoop dat zoveel prachtige bedrijven binnen onze gemeente zo inclusief zijn. Ben jij benieuwd wat we voor jou, als werkzoekende of werkgever, kunnen betekenen? Neem dan contact op met: Yvonne van Laarhoven of Wendy Loosveld via telefoonnummer 073 65 80 680.