Vughtse 'Vector of Memory' onthuld bij Huize bergen

22 april 2022
Algemeen
Mark du Maine en Charles van Beuningen bij de Vughtse 'Vector'

Wethouder Mark du Maine en de heer Charles van Beuningen onthulden op vrijdag 22 april een bijzondere markering van de Hiking Trail Liberation Route Europe. Deze bijzondere, historische wandelroute in het spoor van de Geallieerde bevrijders van Europa, voert ook door Vught en langs het Landgoed Huize Bergen.

Het nieuwe monument dat wethouder Mark du Maine en de heer Charles van Beuningen, kleinzoon van Willem en Charlotte van Beuningen, onthulden, staat op het terrein van het Landgoed Huize Bergen. Niet voor niets, want het landgoed en zijn fraaie, statige landhuis speelden een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. 

Eigenlijk is monument niet het goede woord, want deze Vector of Memory is vooral een markering van de Hikings Trails Liberation  Route Europe.  Het is een herkenningsteken op de weg die de Geallieerden in 1944 en 1945 aflegden om Europa te bevrijden.

Aan de hand van de Vectors en een dynamische kaart met routeplanner op www. liberationroute.nl kunnen wandelaars de route volgen en kennis nemen van allerlei mooie, indrukwekkende, spannende en ontroerende  verhalen.   

Sprekers bij de onthulling van de Vughtse Vecor waren Lia Polano van Huize Bergen, Peter Kruk van de LRE Foundation, Jeroen van den Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught en wethouder Mark du Maine. 

De Hiking Trail Liberation Route Europe is een initiatief van Stichting Liberation Route Europe (LRE).