Vughtse wijk-ggd winnen prijs

Publicatiedatum: 
11 apr 2018
De Vughtse wijk-ggd-ers, Sarah Voss en Esther Pullen, winnen prijs 'Meest invloedrijke persoon publieke gezondheid 2017' Dat maakte de jury gisteren bekend tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid.

Wethouder Saskia Heijboer: 'Wij zijn super trots op Sarah en Esther, die afgelopen jaar uitgroeiden tot hèt gezicht van de wijk-ggd’ers. Van harte gefeliciteerd met deze welverdiende prijs'  

De sociaal verpleegkundigen van GGD Hart voor Brabant kregen de prijs vanwege hun bijdrage aan een vernieuwende aanpak voor de omgang met personen met verward gedrag.
De vakjury beschrijft Voss en Pullen als "concreet, verbindend en in staat hulp te bieden aan een groep die buiten de boot dreigt te vallen". Het project van Wijk GGD’ers draait om het bieden van de juiste zorg om te voorkomen dat het gedrag van verwarde mensen escaleert. Dit doen zij door fysiek in de wijk aanwezig te zijn en snel met mensen in contact te komen. De wijk-GGD’er staat daarbij in contact met het netwerk om de mensen heen. Dat maakt de aanpak tot een succes, aldus de jury

Esher: “Wauw super dat we het zijn geworden! Dat hadden we niet verwacht, we doen ‘gewoon’ ons werk.”

Sarah en Esther zetten zich in om hun succesvolle aanpak landelijke bekendheid te geven en collega's in het land te helpen deze aanpak te introduceren in hun eigen regio.

De wijk-ggd’er

Je kent ze wel, de schreeuwende man op het plein, de dolende vrouw in het park. Personen met verward gedrag. Onze wijk-ggd’ers zetten zich dagelijks in om hen te helpen een weg te vinden uit de verwarring. De aanpak van de wijk-ggd’ers is succesvol! Hun doel? Er vroegtijdig bij zijn, de juiste zorg vinden en voorkomen dat deze mensen ontsporen of dat hun gedrag escaleert.

In oktober 2015 zijn we in Vught een pilot gestart. Deze pilot was zo succesvol dat de wijkggd-ers nu onmisbaar zijn in Vught. We vangen nu overlastsignalen eerder op en bieden hulp voordat situaties uit de hand lopen. Bovendien is politie-interventie vaak niet de meest wenselijke weg: er is vooral sprake van een zorgvraag. Het doel van de wijk GGD’er is om door snelle(re) signalering tijdig te voorzien in de zorgbehoefte.

Nu 3 jaar later kunnen we wel zeggen dat dit een groot succes is!