Waar staan onze nieuwe monumenten?

03 september 2024
Algemeen

Het station, de Lambertustoren, Fort Isabella, het raadhuis, de Nederlands hervormde kerk in Helvoirt… Onze gemeente kent een schat aan monumenten. De meeste zijn op leeftijd, andere staan klaar om tot de monumentale status te worden verheven. Tijd voor een eigentijdse inventarisatie.

Elke tijd heeft zijn eigen bijzondere bouwwerken. Sommige zijn tijdloos en andere zijn juist heel erg verweven met de periode waarin ze tot stand zijn gebracht. Onze nieuwe erfgoedvisie vraagt aandacht voor twee periodes waarvoor nog geen monumenteninventarisatie is gemaakt. Dat zijn de periode van wederopbouw (1940-1965) en het tijdvak daarna (‘Post ’65’) van 1965 tot 1990. Welke monumenten leveren deze jaren op en wat maakt ze bijzonder? Dat gaan we uitzoeken. 

Een inventarisatie
In september en oktober gaan we met een inventarisatie van start van ‘nieuwe’ monumenten. Deskundigen van een gespecialiseerd bureau gaan de paden op en lanen in om de naoorlogse bijzondere bouwwerken te inventariseren. Zij beoordelen dan of een bouwwerk van zodanige betekenis of belang is, dat het als monument aangemerkt kan worden. 

Wat merk ik daarvan? 
De monumenten-experts trekken erop uit en verkennen Vught, Helvoirt en Cromvoirt om de mogelijke monumenten in beeld en kaart te brengen. Ze maken aantekeningen en foto’s, maar uitsluitend vanaf de openbare weg. Het kan zijn dat u ze aan het werk ziet. 

Hoe gaat het verder? 
Na de inventarisatie wordt er een selectie van de geïnventariseerde bouwwerken gemaakt. Dat gebeurt mede aan de hand van het advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed. Komt een pand werkelijk in aanmerking voor een monumenten-status, dan gaan we daarover in gesprek met de eigenaar.