Zaterdag 16 september: World Cleanup Day

07 september 2023
Algemeen

Stoort u zich aan plastic in het groen, blikjes op straat of ander zwerfafval in onze natuur en in uw buurt of straat? Kom in actie en blok zaterdag 16 september in de agenda, want dan is het World Cleanup Day. Haal uw afvalgrijper uit de kast, of vraag er gratis één aan.

U bent die dag niet de enige. Ruim 70 miljoen (!) vrijwilligers in 191 landen gaan op zaterdag 16 april de straat op, de natuur in, om de wereld weer een stukje schoner te maken. Ook vrijwilligers in onze gemeente hebben zich de afgelopen jaren ingezet om het zwerfafval op te ruimen in Vught, Cromvoirt en Helvoirt.

Tips voor een succesvolle opruimactie

  • Veiligheid voor alles: ga niet langs drukke wegen opruimen. Blijf op het verkeer letten. Draag opvallende kleding.
  • Gebruik voor het opruimen een afvalgrijper (zie hieronder) en draag (tuin)handschoenen.
  • Neem voldoende vuilniszakken mee. Gebruik de speciaal bedrukte zwerfvuilzakken van de gemeente (gratis af te halen bij de BOR – zie alinea hieronder).
  • Geef bekendheid aan uw actie. Deel uw cleanup op Facebook, Insta en andere socials. Hoe meer deelnemers, hoe groter de impact. Gebruik de hashtag #cleanupvught
  • Maak melding van volle zwerfafvalzakken. Via de Mijngemeente-app of via een melding kunt u aangeven waar uw volle zwerfafvalzak staat (bijvoorbeeld bij een herkenbare afvalbak of lantaarnpaal). We halen de afvalzak zo snel mogelijk op.

Gratis (kinder-)afvalgrijpers

Hebt u thuis al een grijper liggen? Haal hem ‘uit het vet’ en gebruik de grijper tijdens World Cleanup Day. Hebt u er nog geen? We stellen gratis afvalgrijpers en speciaal bedrukte zwerfvuilzakken ter beschikking. Ook voor kinderen hebben we speciale kinder-afvalgrijpers. U kunt dit materiaal ook lenen voor één dag.

 

Mail naar zwerfvuil@vught.nl wat u nodig heeft en wanneer het u schikt om de materialen op te halen bij Beheer Openbare Ruimte (BOR).