Zaterdag 26 oktober 75 jaar bevrijding

Op zaterdag 26 oktober vieren we in Vught onze 75-jarige bevrijding. Dat wordt een prachtig feest voor alle inwoners.

HET PROGRAMMA VAN ZATERDAG 26 OKTOBER

U weet natuurlijk al lang: op zaterdag 26 oktober vieren we 75 jaar vrijheid in Vught. Bereid u voor op een warm, hartelijk, gastvrij bevrijdingsfeest met alles erop en eraan.

Hieronder vindt u het programma van de belangrijkste activiteiten in het centrum van Vught.

13.00 uur        ‘Happy Days’ herleven in het centrum

In ons centrum Vught beleeft u die hele zaterdagmiddag de nostalgische sfeer van de Bevrijdingsdagen. U waant zich terug in oktober 1944 en in de roes van de herwonnen vrijheid met muziek, optredens, activiteiten en attracties in de beste ‘happy days’ traditie.

Een greep uit de activiteiten voor jong of oud:

Bak je eigen Bevrijdingsbroodje, laat je schminken, je schoenen poetsen en swing op de bigband muziek uit de jaren veertig. Proef de gratis koffie en het popcorn en geniet van de oude militaire voertuigen. Vraag je opa of oma hoe je moet tollen en hoepelen en probeer het zelf ook. Beleef de indrukwekkende taptoe van de Vrijwillige Fanfare der Genie en breng een bezoek aan de voormalige schuilkelder van Slagerij van Leusden. En vergeet DePetrus niet met zijn fraaie tentoonstelling over oorlog en bevrijding in Vught.

17.30 uur        Lichtjesoptocht voor jong… en oud

Om 17.30 uur verzamelen we bij het station voor een bijzondere Lichtjesoptocht voor onze jeugd. Maar natuurlijk is iedereen welkom. Bij het licht van maar liefst 1.000 knijpkatten, voor elk kind is er één, nemen burgemeester Van de Mortel en de trommelaars van het Gilden je mee op de weg die van de verduistering van de bezetting naar het licht van de vrijheid leidt. De route loopt vanaf het station, via de Lambertustoren naar het Marktveld. Onderweg ervaar je in beeld en geluid hoe scholieren uitdrukking geven aan oorlog, vrede en vrijheid. Als we dichter bij het Marktveld – en de symbolische Bevrijding – komen, sluit de fanfare aan. Op het Marktveld onthullen we de prachtige VrijheidsRock en vieren we de vrijheid met licht, dans en muziek en vooral met elkaar.

19.00 uur        ‘Smaakvol’ Bevrijdingsfeest op en rond het Marktveld

Om 19.00 uur eindigt de Lichtjesoptocht op het Marktveld. Daar onthullen we de prachtige, magistrale VrijheidsRock en staan de tafels gedekt voor een eenvoudig, maar smaakvol Bevrijdingsmaal. 1.000 Vughtenaren met een Maaltijdbon kunnen aanschuiven. Maar er is veel meer te doen op dit gezellige Bevrijdingsfeest en ook zonder maaltijdbon bkunt u hiervan genieten.

Wat is er te doen?

De kleurrijke VrijheidsRock staat naast een speciaal podium dat ruimte biedt aan een afwisselend muziekprogramma voor iedereen. Met medewerking van Musical Intermezzo en onze eigen musicalster Wieneke Remmers, MusiCare, Harmonie Kunst en Vriendschap, My Generation en het Vughts Mannenkoor. Van klassieke meezingers tot prachtige luistermuziek, het komt allemaal aan bod. Om 21.00 uur sluiten we af met een prachtig collectief slotlied.