Zes jeugdlintjes in Vught

Publicatiedatum: 
21 nov 2016
Op 21 november, ter gelegenheid van de Dag van de Rechten van het Kind, heeft wethouder Saskia Heijboer voor het eerst jeugdlintjes uitgereikt aan zes Vughtse kinderen en jongeren.

Op 20 november 1989 hebben de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen. Daarom vieren we op 20 november elk jaar de internationale Dag voor de Rechten van het Kind. 193 Landen, waaronder Nederland, hebben dit verdrag ondertekend. Het verdrag bestaat uit 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen tot 18 jaar. De gemeente zet kinderen en jongeren uit Vught en Cromvoirt, die zich verdienstelijk maken voor anderen, zo een keer per jaar in het zonnetje. De bedoeling is, dat dit een traditie wordt.

De lintjes zijn bedoeld voor kinderen en jongeren, die veel voor anderen doen, zoals vrijwilligerswerk, activiteiten op school of die opkomen voor een klasgenootje dat wordt gepest.

Het kan ook gaan om kinderen of jongeren, die thuis te maken hebben met een zieke ouder, waardoor ze bij moeten springen in het huishouden. Het gaat ook om kinderen of jongeren, die een bijzondere prestatie hebben geleverd, of die een heldendaad hebben verricht.

Dit jaar zijn de lintjes gegaan naar:

Sanne van Geene omdat ze naast haar vrijwilligerswerk bij Welzijn Vught voor het tweede jaar actief is als hulpleiding bij de speeldagen van Stichting Jeugdwerk Rozenoord. Sanne is ook een jonge mantelzorger, met zorgtaken voor haar oudere zus en moeder.

Sandra Heijmans omdat ze actief is als vrijwilliger bij Welzijn Vught. Ze staat altijd voor iedereen klaar, is vrolijk en vindt het erg leuk om anderen te helpen. Ze organiseert onder meer meidenactiviteiten, zoals Girlz Only op de Vughtse ijsbaan, kookt met mensen die blind of slechtziend zijn en helpt ook bij activiteiten op Elzenburg.

Maureen Jipping vanwege haar vrijwilligerswerk bij Welzijn Vught. Ze is heel behulpzaam en enthousiast. Al drie jaar zet ze zich - samen met Sanne, Sandra en Ganira - in voor meidenactiviteiten. Ze is ook vrijwilliger bij Omroep AVULO, waar ze heeft meegewerkt aan ‘Later’, een radioprogramma voor jongeren. Omdat haar moeder ziek is, is Maureen ook mantelzorger.

Ganira Moestafaeva voor haar inzet als vrijwilliger bij Welzijn Vught en bij Stichting Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg. Ze is heel enthousiast en helpt mee bij het organiseren van allerlei activiteiten. Ook is ze onlangs mee geweest naar een bijeenkomst over jongerenparticipatie bij het gemeentelijk beleid. Samen met Sanne, Sandra en Maureen is ze een drijvende kracht bij meiden- en kookactiviteiten en een goede hulp bij NL Doet.

Esmée Nieuwenhuis voor haar inzet voor het Vughtse milieu. Een aantal keer per week verzamelt ze per fiets rommel en zwerfvuil. Ze vindt het erg belangrijk, dat er geen rommel in de natuur ligt, en weet precies hoe lang het duurt voordat bijvoorbeeld een blikje helemaal is afgebroken. Ze deelt deze kennis ook graag met anderen, die hierdoor ook worden aangespoord om beter met afval om te gaan.

Hessel Sneijders voor zijn inzet bij de Jeugdnatuurwacht. Hessel zorgt ervoor dat kinderen leren genieten van de natuur, doet leuke spelletjes en activiteiten en is een verdienstelijk jeugdbestuurslid.