Het ABC van de gemeenteraad
Amendement
Een amendement wordt ingediend tijdens een raadsvergadering als één of meerdere raadsleden een wijziging willen aanbrengen in een voorgesteld besluit dat op dat moment op de agenda van de raad staat. Wanneer een amendement wordt aangenomen, wordt het voorgesteld besluit gewijzigd vastgesteld.
Begroting
Een plan voor het geld dat de raad per onderwerp beschikbaar wil stellen in het volgende jaar.
Bezoldigd
Bezoldigd betekent dat voor de werkzaamheden een vergoeding of presentiegeld wordt betaald, of dat sprake is van een betaalde baan.
Burgemeester
De burgemeester is voorzitter van de raad en het college. De burgemeester wordt benoemd door de Kroon op voordracht van de raad. De burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar. Herbenoeming is mogelijk, als de raad en de burgemeester dit wensen. De burgemeester heeft ook eigen taken op het terrein van openbare orde en veiligheid.
Burgerinitiatief
Als een inwoner een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad wil zetten, heet dit een burgerinitiatief. Hiervoor moeten minimaal 30 handtekeningen worden verzameld.
College van burgemeester en wethouders (B&W)
Het college van burgemeester en wethouders vormt het dagelijks bestuur in een gemeente. De wethouders worden gekozen door de gemeenteraad. En de burgemeester wordt benoemd door de Kroon. Dat gebeurt op voordracht van de raad. De vergaderingen van het college zijn niet openbaar. De vergaderstukken en besluitenlijst van deze vergaderingen zijn dat wel.
Fractie
Een fractie bestaat uit raadsleden van dezelfde politieke partij. Elke fractie heeft een fractievoorzitter, ook als de fractie uit één persoon bestaat. Binnen de gemeenteraad zijn er 8 fracties: Gemeentebelangen, D66, VVD, PvdA-GroenLinks, CDA, SP, Progressief Liberaal Vught en SamenLokaal.
Gemeenteraad
De gemeenteraad bestaat uit de door de inwoners gekozen volksvertegenwoordigers. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan en bepaalt de hoofdlijnen van beleid. Het college van burgemeester en wethouders voert dit uit en de raad controleert.
Griffie
De griffie ondersteunt de gemeenteraad. Zij zijn voor de inwoners ook het aanspreekpunt voor vragen. Alle andere ambtenaren ondersteunen het college.
Griffier
De griffier is de eerste adviseur van de raad en geeft leiding aan de medewerkers van de griffie.
Het recht op informatie
De leden van de gemeenteraad hebben recht op alle informatie, die zij nodig hebben voor de uitoefening van hun taak. Het college van burgemeester en wethouders heeft een actieve informatieplicht. Raadsleden kunnen het college ook schriftelijke vragen stellen. Het college is verplicht deze te beantwoorden.
Ingekomen stukken
Alle brieven, rapporten of nota’s die vanuit inwoners, college of de burgemeester aan de gemeenteraad zijn gericht, worden geagendeerd bij de raadsvergaderingen o.v.v. agendapunt 'ingekomen stukken'. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de voorschriften van de AVG.
Integriteit
Raadsleden en collegeleden handelen volstrekt integer. Zij zijn niet omkoopbaar en doen niet aan belangenverstrengeling. Dit betekent dat zij niet handelen om er zelf beter van te worden.
Interpellatiedebat
Met een interpellatie kan een raadslid het college of de burgemeester vragen stellen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Het is een zwaarwegend middel om antwoorden te krijgen over een politiek, actueel en belangrijk onderwerp.
Kadernota
In een kadernota worden op hoofdlijnen de inhoudelijke discussiepunten en de technische grenzen voor het opstellen van de begroting vastgesteld. Met deze grenzen kan het college het verder uitwerken en in de begroting van het volgende jaar presenteren.
Motie
Een voorstel van één of meerdere raadsleden over een onderwerp waarbij een oordeel, wens of verzoek wordt uitgesproken.
Nevenevenfunctie
Het werk dat naast het eigen beroep of raadswerk wordt gedaan. Een nevenfunctie kan betaald zijn, dat noemen we bezoldigd. Of onbetaald zijn, dat is onbezoldigd. De nevenfuncties van raads-, burger- en collegeleden zijn openbaar en te vinden op de website van de gemeenteraad en college van B&W.
Presidium
Dit overleg, bestaande uit de fractievoorzitters kan worden beschouwd als het dagelijks bestuur van de gemeenteraad. In dit overleg worden allerlei praktische zaken die de gemeenteraad aangaan besproken.
Raadsdialoog
De raad of het college kan besluiten over een bepaald onderwerp een raadsdialoog te houden. Om over dat onderwerp meer informatie te krijgen, gaat de raad in gesprek met deskundigen, bedrijven, instellingen of inwoners. Deze informatie is nuttig voor de raad als op een later moment een besluit van de raad nodig is.
Raadsvoorstel
Een raadsvoorstel komt van het college, de griffie, van één of meerdere raadsleden, het Presidium of een groep inwoners door middel van een burgerinitiatiefvoorstel. In een raadsvoorstel kan nieuw beleid worden voorgesteld, maar ook een procesverandering. Tijdens de raadsvergadering wordt besloten over het voorstel.
Schriftelijke vragen
Elk raadslid heeft het recht om aan het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester schriftelijk vragen te stellen over een bepaald onderwerp.
Toezeggingen
Als een wethouder toezeggingen doet in een commissie of raadsvergadering heeft hij/zij daarmee een belofte gedaan. En die beloften komen op de lijst met toezeggingen.
Unaniem
Het besluit van de raad over een raadsvoorstel, motie of amendement waar iedereen het mee eens is.